Home / Nieuws en Activiteiten / Persberichten / 2011 / Wethouder plaatst eerste paal Wandelnetwerk West Zeeuws-Vlaanderen

Wethouder plaatst eerste paal Wandelnetwerk West Zeeuws-Vlaanderen

De gemeente Sluis en de Stichting Landschapsbeheer Zeeland zijn in samenwerking met het wandelplatform West Zeeuws-Vlaanderen aan de slag met het wandelnetwerk “West Zeeuws-Vlaanderen”. Op woensdag 20 april om 15u wordt de eerste knooppuntpaal geplaatst door wethouder Peter Ploegaert Jaagpad Sluis bij de voetgangersbrug over de Damse Vaart vlakbij de Stenen Beer. Het project zal medio 2012 worden afgerond.

Wandelnetwerk West Zeeuws-Vlaanderen

In de gemeente Sluis wordt in het kader van het REECZ-project een wandelnetwerk gerealiseerd in de periode 2010-mei 2012 ( REECZ = Recreatie en Ecotoerisme in de Zwinstreek). Het betreft een samenwerkingsproject tussen de gemeente Sluis, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en het wandelplatform West Zeeuws-Vlaanderen.

Het Wandelnetwerk Zeeland heeft als doel

·         het ontsluiten van het platteland voor de wandelaar

·         de realisatie van een aantrekkelijk wandellandschap en

·         de vindbaarheid via promotie van het nieuwe toeristische product.

Van ieder wandelnetwerk komt een kaart. Deze biedt handvatten om op aantrekkelijke manier via een knooppuntensysteem het platteland te verkennen. De wandelaar komt zo verrassend in contact met natuur, het landschap, de landbouw en de cultuurhistorie van Zeeland.

Doelgroepen:

·         bewoners (lokaal);

·         recreanten (regionaal);

·         toeristen (nationaal).

Het wandelnetwerk moet voor al deze doelgroepen bruikbaar zijn. Bewoners maken na het werk of in het weekend een kort ommetje, recreanten willen veelal een langere wandeling maken. Hierin kan tegemoet gekomen worden door een afsteekmogelijkheid te maken in het wandelnetwerk, zodat er een kort en een langer stuk gewandeld kan worden.

Wie werkt mee om een wandelnetwerk tot stand te brengen?

Een aantrekkelijk wandelnetwerk kan alleen tot stand komen met medewerking van landeigenaren en -gebruikers. Waar een wandelnetwerk wordt aangelegd, hangt af van de mogelijkheden in het landschap en de medewerking van grondeigenaren. In veel gevallen zijn dat agrariërs, maar het kunnen ook natuurbeherende organisaties (Zeeuws Landschap en Staatsbosbeheer), landgoedeigenaren, gemeenten of waterschappen zijn.

Wat willen we bereiken voor wandelaars:

Voor wandelaars is de afwisseling van het landschap interessant: dijken, akkers, kreken, weilanden, boerderijen, uitzichtpunten op bijvoorbeeld een kerktoren. Ook zoeken we plekken waar iets over verteld kan worden, bijvoorbeeld over de natuur, de geschiedenis, het landschap, een plaatselijke anekdote of over de bedrijven en de geteelde gewassen langs de route. Hiervoor kunnen we borden in het veld plaatsen of de informatie in een folder opnemen. Voor wandelaars letten we verder nog op een aantal aspecten, zoals bereikbaarheid, herkenbaarheid, begaanbaarheid en toegankelijkheid, voorzieningengraad (van bankjes tot horeca), sociale veiligheid, verkeersveiligheid, exclusiviteit voor wandelaars, landschappelijke aantrekkelijkheid, beleving en variatie.

Waarom een wandelnetwerk?

Een wandelnetwerk is een verbinding tussen bestaande infrastructuren (wandelroutes) en nieuwe paden. Uitgangspunt is het krijgen van een wandelnetwerk met een grotere toegankelijkheid van het landschap. Uiteindelijk komt er 1 knooppuntenkaart met uniforme bewegwijzering. Het wandelnetwerk West Zeeuws-Vlaanderen wordt ongeveer 180 km, waarvan ongeveer 10-20 km boerenlandpad. In het wandelnetwerk wordt het reeds bewegwijzerde ommetje Aardenburg en de natuurgebieden Eecklose watergang en Aardenburgse Havenpolder ook opgenomen. In het project is ook een budget opgenomen voor landschapsherstel zoals het aanplanten van knotbomen op historische oude dijken in het gebied.

Boerenlandpaden:

De Agrarische Natuurvereniging “Bloeiend West Zeeuws Vlaanderen” sluit de contracten af voor boerenlandpaden met de grondeigenaar/pachters. In verband met bezuinigingen op het ILGbudget ligt het afsluiten van contracten momenteel stil.

Vrijwilligers:

De bewegwijzering (knooppuntpalen en bordjes) wordt aangebracht door vrijwilligers onder leiding van een voorman van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland. Mensen die willen helpen met het aanbrengen van de bewegwijzering kunnen zich aanmelden bij Rudie Geus (projectleider Stichting Landschapsbeheer Zeeland 0113 - 230 936).

Kopie van 2 zeeen - Maritiem Erfgoed - Transcoast naast elkaar

logo EU REECZ