Centrum ZO in Breskens: zorg en ondersteuning dichtbij

In het Centrum voor Zorg en Ondersteuning kunnen senioren en mensen met een beperking terecht voor zorg en ondersteuning.
In dit centrum werken huisartsenpraktijk Hooge Platen, ZorgSaam thuiszorg en de gemeente Sluis (cluster Wmo) samen:

• De huisarts levert medische zorg in zijn of haar eigen praktijk.
  • De gemeente levert vanuit de Wmo ondersteuning, zoals een voorziening (bijvoorbeeld een traplift), dagbesteding of mantelzorgondersteuning.
  • Thuiszorg is gericht op het geven van persoonlijke zorg en verpleging thuis.
Voor wie is het?

Senioren en mensen met een beperking uit Breskens, Groede, Hoofdplaat, Nummer Een en Schoondijke die aangesloten zijn bij huisartsenpraktijk Hooge Platen, kunnen hier terecht.

Hoe werkt het?

1. Inwoners bellen naar of komen langs bij de praktijk.
  2. De doktersassistente verheldert in een kort gesprek uw vraag.
    • Heeft u medische zorg nodig, dan maakt de doktersassistente een afspraak met uw huisarts.
    • Moet uw vraag breder worden opgepakt, dan volgen deze stappen:
      • De door u gegeven informatie wordt doorgegeven aan de relevante partijen. Indien nodig bespreken de drie samenwerkende partijen (huisarts, wijkverpleegkundige en Wmo-consulente) met elkaar uw vraag.
      • Eén van de zorgprofessionals neemt contact met u op.
      • Indien nodig volgt een gesprek met u (eventueel tijdens een huisbezoek), waarin alle relevante informatie wordt verzameld.
      • Het regelen van de benodigde (medische) zorg of ondersteuning gaat van start.

Waarom dit centrum?

Door deze vormen van zorg en ondersteuning via één centrum toegankelijk te maken, kunnen senioren en mensen met een beperking bij één adres terecht met hun vraag.
U hoeft dus niet meer naar het gemeentehuis van Oostburg, de huisarts én een thuiszorgaanbieder.
Alle noodzakelijke informatie wordt gedeeld, u wordt gericht geholpen en u hoeft uw verhaal maar één keer te vertellen.
De betrokken partijen ondertekenden een convenant, waarmee een veilige uitwisseling van cliëntgegevens gewaarborgd is.

Contact

Centrum voor Zorg en Ondersteuning Breskens is bereikbaar via de balie van de huisartsenpraktijk in de Hooge Platen, Westlandstraat 16, 4511 XX Breskens, tel. 0117-384010.
Openingstijden: 08.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.30 uur.

Het Centrum voor Zorg en Ondersteuning Breskens is een proefproject dat loopt tot en met minimaal december 2018.
Het project is onderdeel van het programma Toekomstige Zorg West Zeeuws-Vlaanderen.
Vanuit dit programma spelen ZorgSaam, Nucleus Zorg (huisartsen) en de gemeente Sluis in op de zorgvraag die verandert, onder andere doordat het aantal inwoners daalt en het aantal senioren in verhouding toeneemt.
De start van deze pilot is één van de maatregelen om zorg dichtbij te blijven waarborgen voor inwoners van de gemeente Sluis.